Enter to the site
Enter with ETR loginname    Mainpage  |  Help
 
Márciusi hírlevél
2011.03.24. | Comments: 0     
Poll
Other news

Tisztelt Egyetemi Polgárok, Kedves Dolgozók, Hallgatók és Oktatók! Az év első hónapjaiban számos fontos és izgalmas esemény történt a Pécsi Tudományegyetemen. Ezeket most soron következő hírlevelemben foglalom össze röviden.

 

Újévi Professzori Találkozó 2011
 
Hagyomány a Pécsi Tudományegyetemen az év eleji találkozó, amikor egybegyűlnek az universitas professzorai, hogy közösen köszöntsék az évet, és megvitassák a tavalyi év eseményeit. Idén január 11-én zajlott a Találkozó, melynek témái között éppúgy szerepeltek a sikerek, mint a csalódások. Fontos téma volt a jövőbe mutató tervek megfogalmazása, különös tekintettel a kutatóegyetemi cím megszerzésére és a gazdasági botrányt követően az Egyetem presztizsének visszaállítására. A találkozón hangsúlyoztam: a problémák ellenére a Pécsi Tudományegyetemnek megvan a megfelelő szellemi potenciálja ahhoz, hogy kitűzött céljait elérje. A találkozón felszólalt Dr. Gábriel Róbert, Egyetemünk előző rektora is.
 
Nagy sikert aratott a tizenötödik egyetemi bál
 
Immár tizenötödik alkalommal került megrendezésre az Egyetemi Bál idén februárban. A bál fontos társadalmi eseménynek számít az egyetem életében, amelynek a szórakozás mellett kiemelt célja az összegyetemi szellemiség, a közösség erősítése. Az új kezdeményezésként bevezetett kvíz játéknak is köszönhetően a remek hangulatú estén az oktatók és dolgozók egyaránt régen látott nagy számban - mintegy 350-en - jelentek meg.
 
Tömegtánc és Guiness-rekord
 
A Táncoló Egyetem nagyszabású rendezvénnyel, a Táncfesztivál és Tömegtánc 2011-gyel indította az évet február 14-én. Az eseményen közel 300, az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező fellépő mutatkozott be színpadi, utcai, társastánc és néptánc kategóriában. Újabb jó hír: hivatalossá vált, hogy a tavaly szeptemberi Guiness-rekord kísérlet sikeres volt az egy időben legtöbben hastáncolók kategóriában.
 
Új nevet kapott a Pollack
 
Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karra változtatta a PTE Szenátusa a korábbi, Pollack Mihály Műszaki Kar elnevezést, elfogadva Dr. Bachmann Bálint dékán előterjesztését. A névváltoztatás célja, hogy a jövőben jobban megjelenjen a kar informatikai képzési profilja, ami egyre fontosabb teret foglal el az oktatásban.
 
Újabb rangos díszdoktorok a PTE-n
 
Három kimagasló tudású és hatású tudós kapta meg a Pécsi Tudományegyetem díszdoktori címét a szenátus március 10-ei, ünnepi ülésén.
Az erdélyi származású Dr. Béres András professzor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elnöke, aki több évtizedes egyetemi munkássága alatt kiemelkedő szerepet játszott a Marosvásárhelyi Egyetem fejlődésében és a helyi színészképzésben.
Dr. Günter Pauli közgazdászként végzett a belgiumi Loyola Egyetemen, több magas rangú kitüntetésben részesült már a környezetvédelem területén végzett kiemelkedő munkája révén. Pauli a szerzője a Római Klub 2009-ben elfogadott Kék Könyvének, amely a fenntartható fejlődés egyik alapvető dokumentuma. A neves tudós 2010-ben kifejezte szándékát a PTE-vel való együttműködésre a Kék Gazdaság Magyarországon történő bevezetése érdekében.
Dr. John T. Povlishock professzor, a Virginia Commonwealth University Anatómia és Neurobiológiai Intézetének igazgatója, aki több mint egy évtizede kapcsolatban áll a Pécsi Tudományegyetemmel. A vele folytatott magas szintű szakmai együttműködés nagyban segítette a pécsi neurobiológiai kutatásokat és egyben a magyarországi neurotraumatológiai ellátás fejlődését.
 
Nagy érdeklődés fogadta az alkotmányozásról tartott fórumot
 
Telt ház előtt zajlott március elején a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának közös szervezésében megvalósuló vitafórum a közeljövőben várhatóan elfogadásra kerülő új alkotmányról. Az eseményen a parlamenti pártok magas szinten képviseltették magukat: a kormányoldal álláspontját Dr. Hargitai János volt megyei közgyűlési elnök, jelenleg a megyei kormányhivatal vezetője képviselte, az MSZP részéről Dr. Bárándy Gergely, a Jobbiktól Dr. Gaudi-Nagy Tamás, az LMP-től pedig Dr. Schiffer András volt jelen. A vitát Pintér Mihály, az EHÖK képviselője vezette, szakértőként pedig a vita aktív részese volt Dr. Drinóczi Tímea, a PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékének egyetemi docense.
 
 
Átadtuk a felújított PTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát
 
Dr. Kollár Lajossal, a PTE Klinikai Központjának főigazgatójával együtt adtuk át a felújított Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát, melynek felújításában az intézmény vezetőjének,  Dr. Gerlinger Imrének elévülhetetlen érdemei voltak. Az elmúlt egy év során az épület teljes külső homlokzata, az igazgatási részleg, az ambulancia, a teljes fekvőbeteg osztály megújult és olyan színvonalúvá vált, amely méltó az intézetben évtizedek óta végzett magas színvonalú oktató, gyógyító és kutatómunkához. A munkálatok során nagy segítségünkre volt a Paksi Atomerőmű Zrt. és a Szigetvári Takarékszövetkezet, emellett pedig számos egyéni vállalkozó, és korábbi beteg segédkezett abban, hogy a jövőben európai komfort szintet nyújtó klinika várja a pácienseket.
 
Jelentős fejlesztések indulnak el Egyetemünkön
 
Több milliárd forintot fordíthat a Pécsi Tudományegyetem kutatásfejlesztésre és műszerbeszerzése a közeljövőben, miután két pályázaton is sikeresen szerepeltünk. Egy TÁMOP pályázatnak köszönhetően 2,3 milliárd forintot nyertünk el, amelyet kutatásfejlesztési versenyképességünk növelésére fordíthatunk, egy TIOP pályázat révén pedig 1,5 milliárd forint jut műszerbeszerzése és kutató laboratóriumi infrastruktúránk fejlesztésére. A két siker jól mutatja, hogy bár a Pécsi Tudományegyetem 2010-ben nem kapta meg a kutatóegyetemi címet, sikeres lobbi tevékenységünk eredményeként potenciálisan megmaradt az esély lemaradásunk behozására.
 
A természetes betegutakat támogatja az egészségügyi kormányzat
 
Országjáró körútján Pécset, a Dél-Dunántúli régió legnagyobb egészségügyi központját is meglátogatta Dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. A megbeszélésen a Semmelweis Terv szolgáltatott alapot a szakmai vitára. Dr. Szócska Miklós elmondta: az a célja, hogy az ellátórendszer összes szereplőjével egyeztessen, és a velük való közös munka során szülessen meg a végleges program. A tárgyaláson szó esett az egészségügyi régiók esetleges átrendeződéséről, vagyis Somogy megye azon elképzeléséről, hogy elhagyná a Dél- Dunántúlt és Fejér, valamint Veszprém megyével, székesfehérvári centrummal alakítaná ki a Pannon Egészségügyi Társulást. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat a régiók tervezése során a természetes beteg utakra lesz tekintettel, amelyeket Dr. Boncz Imre az elmúlt időszak adatai alapján mutatott be mindenki számára érthetően.
 
 
Nagy sikert aratott Egyetemünk hagyományteremtő koncertje
 
Március hatodikán került sor az első egyetemi koncertre Európa egyik legkiválóbb koncerttermében, a 2010 decemberében átadott Kodály Központban. A kezdeményezésemre hagyományteremtő célzattal létrehozott esemény lehetőséget adott a PTE Művészeti Karának bemutatni, hogy milyen sok értékes és tehetséges művésszel rendelkezik mind Egyetemünk, mind Pécs városa. Ehhez nem is lehetett volna méltóbb helyszínt találni, mint az építészeti és zeneművészeti szakma általános elismertségének örvendő Kodály Központot, melyet Páva Zsolt polgármester az egyetem és a város közötti jó kapcsolat megerősítéseként bocsátott rendelkezésünkre. A hallgatóság élvezhette többek között a 2010-es Paganini verseny győztesének, Baráti Kristófnak virtuóz hegedűjátékát, aki egy igazi ritkaságon, egy eredeti Stradivari-hangszeren zenélt. A PTE Művészeti Kara vonzerejének és az ott folyó magas szintű munkának köszönhetően felsorolni is nehéz lenne a sok kiváló fellépőt, akik előadásukkal felejthetetlenné tették az estét. A koncertet az Európa Kulturális Fővárosa védjegyévé váló Pannon Filharmonikusok zenekarának előadása zárta.
 
A legújabb műszaki fejlesztéseket ismerhettük meg az Ötödik Pollack Expón
 
Milyen érzés lebegni a föld felett? Milyen lehet mattot adni lebegő sakkfigurákkal? Mivel működik a hónapokig pörgő lendkerék? Ezekre a kérdésekre is választ adott a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar által megrendezett Pollack Expo. A Dél-Dunántúl legnagyobb szakkiállításán ebben az évben is ipari cégek, kamarák, egyéni vállalkozók, egyetemi oktatók és hallgatók találkoztak, megosztva egymással legújabb kutatásaikat, bemutatva a legkorszerűbb ipari eljárásokat.
 
Nagy volt az érdeklődés a Mandulavirágzási Tudományos Napok iránt
 
„Attól szép a tudomány, hogy az ismeretlent kutatja, akkor pedig még szebb, ha meg is ismerjük” – fogalmaztam a 2011-es Mandulavirágzási Tudományos Napok megnyitóján. A konferenciasorozat öt napján kilencszázan vettek részt, és végig jelentős közérdeklődésre számot tartó témák voltak terítéken Európa-szerte ismert és elismert előadók közreműködésével. A Mandulavirágzás első napján az ezredfordulós generációkat vette górcső alá a konferenciasorozat, majd másnap a velünk élő kémiáról esett szó. A harmadik nap kulcsszavai az energiatudatos építészet és a klímadesign voltak, a negyedik nap a tudomány a decentralizált kormányzás szolgálatának jegyében zajlott, a zárónap előadásai pedig a „Jövőnk záloga a mentálisan és szomatikusan egészséges gyermek” cím köré szerveződtek.
 
 
Újra van gazdasági főigazgatója Egyetemünknek
 
Jelentős többséggel, 31 igen szavazattal támogatta február 24-én a PTE szenátusa Dr. Krutki Józsefné gazdasági főigazgatói pályázatát, és az eredmény alapján az ő személyét javasoltam Dr. Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek a poszt betöltésére. Dr. Krutki Józsefné 2010. augusztus elsejétől általános gazdasági főigazgató-helyettesként irányította a PTE gazdálkodását, és az elmúlt időszakban az általa végzett munka a biztosíték arra, hogy Egyetemünk gazdasági ügyei jó kezekben vannak.
 
Elfogadásra került Egyetemünk 2011-es költségvetése
 
Március 17-én a PTE szenátusa elfogadta a Pécsi Tudományegyetem 2011-es költségvetését, valamint komplex stabilizációs programját, amely jelentős lépés Egyetemünk gazdasági helyzetének stabilizálása és a pozitív irányú változások elindítása felé. A nehéz gazdasági helyzetben is elsődleges fontosságú volt számunkra, hogy minden érintettel egyeztessünk, és közösen hozzuk meg azokat az esetenként nem könnyű döntéseket, amelyek révén biztosítani tudjuk a Pécsi Tudományegyetem jövőjét és fejlődését.
 
A Szenátus által elfogadott Gazdasági Terv végrehajtásának nehézségeit fokozza az a tény, hogy az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló 1025/2011 (II.11). számú kormányhatározatban foglaltak szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az Egyetem felsőoktatási feladatokat ellátó oktatási egységeinek2011. évi támogatási és kiadási előirányzataiból 1.523.800 ezer forint zárolását rendelte el.
 (A képek az UnivPécs munkatársait dicsérik)
 
Tisztelt Egyetemi Polgárok, kedves Munkatársak és Hallgatók!
 
Ennyiben kívántam röviden összefoglalni a közelmúlt történéseit. Kérem, továbbra is tiszteljenek meg észrevételeikkel, javaslataikkal, s főként tevékeny közreműködésükkel.
 
Dr. Bódis József
rektor